Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Assa Abloy cikk és hird

Rendszámalapú beléptetés integrált SE AWING és AXIS megoldással
 
A SEAWING beléptetőrendszerének központi szoftvere – SIS – idén nyáron ért el a 2.0 változatához, amely magában hordozza az elmúlt évek során felgyülemlett tapasztalatot és igazodik a mai kor elvárásaihoz. Az új verzió az ügyfél visszajelzések és az időközben megjelent technológiai lehetőségeket számba véve készült el és került kiadásra. A fejlesztés elsődleges motivációja a kényelmesebb, átláthatóbb használhatóság és az első telepítés kiterjedtebb támogatása, egyszerűsítése, mindezeken túl a szokásos funkcionális bővítések.
A funkcióbővülésnek egyik markáns megtestesítője, az AXIS rendszámfelismerő kamerájának integrációja. A megelőző szoftver verziókkal is épültek rendszámfelismerővel kiegészített SIS alapú beléptetőrendszerek, de azok egytől egyig egy központi rendszámfelismerő motort tartalmazó architektúrában működnek.

Rendszámfelismerés AXIS módra A hálózati kamerák fejlődésének legmarkánsabb iránya napjainkban az, hogy a képalkotáson kívül
mire képesek. Egy korszerű kamera hardvere és operációs rendszere arra is fel van készítve, hogy olyan alkalmazásokat futtasson, amelyek segítségével a kamera bizonyos feladatokat önállóan is meg tud oldani. Ezeket a képességeket takarja az „edge computing” kifejezés, amikor maga a végpont, esetünkben a kamera végez számítási műveleteket, így futtathatók rajta
intelligens analitikák.
Az Axis az első IP-kamera megjelenésétől kezdve a nyílt platformú működés elkötelezett híve. A VAPIX az AXIS azon programozói felülete, melyen keresztül az alkalmazásfejlesztők hozzáférhetnek a kamerák erőforrásaihoz és elkészíthetik saját alkalmazásaikat. A VAPIX ma is etalonnak számít az iparágban, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy az IP-alapú biztonsági eszközök szabványosításáért és együttműködéséért létrejött ONVIF alapjai részben ebből a technológiából eredeztethetők.
A kameraoldali analitikák előnyei azok, hogy nem a megfigyelőrendszer szervereinek kell elvégezniük minden feladatot: a számításokat disztributálva végzik el a kamerák. Így, különösen sokkamerás rendszereknél, a szerverek terhelése jelentősen csökkenthető, továbbá bizonyos feladatoknál, ahol gyorsan kell reagálni, a késleltetés is csökken, hiszen nem kell megvárni a hálózati késleltetést, mivel a számítás és a reagálás is helyben történik.
Kitűnő példa a kameraoldali analitikára az Axis Communications rendszámfelismerő szoftvermegoldása, az AXIS License Plate Verifier. A szoftverük rendelkezik a kamerán futtatott analitikák minden korábban felsorolt előnyével és egy szempillantás alatt képes kiértékelni, hogy milyen rendszám jelenik meg a kamera élővideóján, és hogy az rajta van-e a beengedhető járművek listáján. Az alkalmazás kitben is kapható,hardve rel együtt, így biztosak lehetünk abban, hogy a rendszámfelismerés kihívásainak megfelelő hardvert választunk: az AXIS P1445-LE-3 csomagban a P1445-LE kamerán előre telepítve fent van az AXIS License Plate Verifier, így azt mondhatjuk, hogy a nagy tapasztalattal rendelkező Axis ezt a kamerát ajánlja rendszámfelismerési feladatokra.
 

Belépt etés rendszámfelismeréssel SIS -ben
A kamerába épített megoldás egyrészt tehát egyszerűsíti a telepítést, nem kell a központi erőforrások méretezésével törődni. A gépjárműves belépési pontokra egyszerűen telepíteni kell a kamerákat és a hálózatra csatlakoztatva indulhat is a kommunikáció a központi SIS beléptetőszoftverrel.
Tapasztalatok alapján csupán a rendszer felépítéséből adódóan is gyorsabb beléptetés érhető el, mert a kamera felismeri a rendszámot már az autó közeledésekor, és amikor a beléptető rendszer jelzést kap az áthaladási igényről, a rendszám rendelkezésre áll, csak a jogosultságellenőrzés marad. Gyakorlatban tehát, mire az autó a sorompóhoz ér, az már nyílik
is, amennyiben jogosult a belépésre.
 

A gépjárműérkezésnek jelzése alapesetben valamilyen fizikai érzékelésen, tehát hurokdetektor vagy infrasorompóval oldható meg. Az AXIS kamerával mindezt virtuális módon is meg lehet valósítani. Kamera képen kijelölt területen történő áthaladásra indul a beléptetési folyamat, amely tovább gyorsíthatja az áthaladás idejét, nem kell megvárni, amíg a közeledő jármű a sorompó előtti hurokra ér. A rendszámfelismerés kamerairányba történő áthelyezése nem jelenti azt, hogy a korábbi központi felismerésen alapuló megoldás megszűnik.
A kétfajta megoldás jól megfér egymás mellett az aktuális rendszer tervezésekor kell egyik vagy másik mellett dönteni a helyszín és a tervezett megvalósítás igényei függvényében.

Papp Márton, üzletfejlesztési igazgató
Kalcsó Attila, kereskedelmi igazgató
© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet