Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

POLON ALFA CIKK

Címzett és hagyományos hangjelzők – Megéri e váltani?

Ugyan a jelenleg hatályos OTSZ csak eltérési engedéllyel teszi lehetővé a címzett hangjelzők nem tűzálló kábellel történő telepítését, de a Magyar Közlöny júliusi számából már tudható, hogy a 2019-es új OTSZ-ben a 162.§-a helyébe új rendelkezés lép, melynek a (4) pontja a következőket írja le: „(4) A hangjelző vezérlések vezetékei készülhetnek a tűznek nem ellenálló vagy védelem nélküli kábelekből a visszatérő, két oldalról táplált hurokba illesztett izolátoros hangjelzők alkalmazása esetén, ha egyszeres vezetékhiba miatt a működésből nem esik ki egy hangjelzőnél több, és a megoldás alkalmas az áramkörben keletkező hiba – különösen zárlat vagy szakadás – jelzésére.”

A fentiek alapján már eltérési engedély nélkül is létesíthető, a Polon-Alfa minden címzett központja, címzett hangjelzőkkel, mivel a
fent említett elvárások mindegyikének eleget tesz az összes címzett hurok. Ezen típusú kivitelezésre jelenleg 5 féle eszköz áll partnereink rendelkezésre:
 - SAL-4001 – címezhető hangjelző


 - SAW-6001 – címezhető hangjelző LED villogóval
 - SAW-6006 – címezhető hangjelző LED villogóval, rövid hangüzenet-bemondó egységgel
 - DOU-6046AD – címezhető kétféle optikai kamrás füstérzékelő, hangjelzővel
 - DUT-6046AD – címezhető kombinált hő- és füstérzékelő hangjelzőve

 -  Természetesen a hagyományos hangjelzők telepítésének továbbra is megvannak a maga előnyei és azok a területek, ahol érdemes ezeket választani, de sok esetben érdemes lehet címzett hangjelzőre váltani. A piaci tapasztalatok alapján mi, a Polon-Alfa Magyarország mérnökei két érvet szoktunk a címzett hangjelzők mellé állítani: esztétikum és költséghatékonyság.
 -  Mivel a címzett hangjelzők telepítése során a tűzálló kábelezés szükségessége elhanyagolható, így bizonyos objektumoknál (szállodák, irodaházak stb.), ahol fontos az épület belső megjelenése, az extra furatok, látható kábelek és csövek nem rontják az épület összképét. Ezen kívül a címezhető hangjelzők megjelenése nagyban hasonlít az érzékelők formavilágához, így az eszközök jobban illeszkednek a telepített környezetbe.

 -  Másodsorban, közepes és nagyobb tűzjelző rendszerek telepítése során, a címzett hangjelző és a hagyományos hangjelző közötti árkülönbség 100 hangjelző esetén, hétszámjegyű összeget is elérhet.
Bár a címzett hangjelző önmagában drágább, mint a hagyományos hangjelző, de ha belekalkuláljuk a hagyományos hangjelzők tűzálló kábelezési és rögzítési költségét, akkor már egész más a helyzet. A Polon-Alfa szakmai stábja, a piaci tapasztalatok alapján kiszámolta, hogy egy átlagos rendszertelepítés során, egy hangjelzőhöz körülbelül 20 méter tűzálló kábel és a hozzá tartozó tűzálló rögzítés szükséges. Ha ennek költsége és az extra munkadíj is bekerül a költségszámításba látható, hogy a hagyományos hangjelzők telepítésénél a tűzálló kábelezés anyag és munkadíja a végső összeg körülbelül ¾-ét teszi ki. Ehhez képest a címzett hangjelzőknél nincs szükség külön kábelezésre, így az extra anyag- és a munkadíj elenyésző.

Mindent összevetve megállapítható, hogy az esetek jelentős részében a címzett hangjelzők alkalmazása, akár 40%-os költségcsökkenést is jelenthet (lásd 2. ábra).

Természetesen minden projektnél különböző igények merülhetnek fel. Éppen ezért mi, a Polon-Alfa Magyarország mérnökei, minden beérkező igényt egyedileg megvizsgálunk, hogy a fentiekhez hasonló, legjobb gyakorlaton alapuló tanácsokkal láthassuk el partnereinket.

Kocsis Balázs
ajánlatkészítő mérnök 

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet