Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Z&Z CIKK

Smiths Detection komputertomográfiás csúcsröntgen
– már Magyarországon is elérhető a HI-SCAN 6040CTiX

A gyógyászatban évtizedek óta ismert és alkalmazott egyedülálló precizitás megérkezett a biztonságtechnikába is. Az új, CT technológiával felvértezett HI-SCAN 6040 CTiX sebészi pontossággal készít metszeteket a vizsgált tárgyakról és a háromdimenziós képalkotásnak köszönhetően már semmi sem maradhat rejtve egy képzett kezelő szeme előtt.
A komputertomográfiás biztonsági röntgen új fejezetet nyit – mint mindig elsőként – a nemzetközi repülőterek ellenőrzőpontjain.

A HI-SCAN 6040i hosszú ideje a Smiths Detection „igáslova”, a legnagyobb darabszámban gyártott berendezése, mivel a 60 cm
széles és 40 cm magas alagútméretével képes befogadni az általában használt csomagokat, poggyászokat és küldeményeket. Bár a CT technológia már jó ideje rendelkezésre állt, elterjedését eddig a hagyományos képalkotású röntgeneknél jóval magasabb ára gátolta. Az Európai Unió és az USA légügyi hatóságainak szigorítása miatt a feladott poggyászok esetében 2020 szeptemberétől már csak CT technológiás, tehát a háromdimenziós képalkotású csomagvizsgáló röntgenek alkalmazása engedélyezett a nemzetközi
repülőtereken.

Az új HI-SCAN 6040 CTiX képalkotási elve teljesen szakít a hagyományos 1-2 vagy 4 nézetes HISCAN 6040i, 6040-2is és 6040 aTiX berendezések kétdimenziós átvilágítási elvével és a képalkotás módjával. Itt nem 1-2 vagy 4 generátor, és a szemben elhelyezett detektorsor, hanem az állandó, 360 fokos forgás miatt gyakorlatilag végtelen számú röntgengenerátor és a szemben elhelyezett és vele szinkronban mozgó végtelen számú detektorsor alkotja a képet. Csakúgy, mint a humán gyógyászatban, itt is háromdimenziós
képet készít a röntgen, amely tetszőlegesen forgatható, megtekinthető bármely irányból.

Hogy érezzük a különbséget: egy A4-es méretre és 1 cm vastagra formázott plasztik robbanóanyag felismerése jóval nehezebb, mint egy térfogatra azonos, de hasáb formájú robbanótestté.
A vékonyra kinyújtott plasztik lapka még egy többgenerátoros, azaz többnézetes röntgent is próbára tesz. Az új, szigorúbb szabályozásnak is megfelelő, a computer tomográfia elvén működő HS 6040 CTiX berendezés számára már gyerekjáték automatikusan detektálni bármilyen módon formázott és elrejtett robbanóanyagot, illetve veszélyes tárgyat. A legnagyobb előnye, – túl minden eddig felsorolt képességen kívül – hogy a CT a további fejlesztéshez eleget tesz minden hardveres elvárásnak, azaz „jövőbiztos”. A térbeli képalkotás miatt a berendezés végtelen mennyiségű információt képes szolgáltatni egy öntanuló szoftver fejlődéséhez, amely a határtalanparaméterezhetőséget nyújtja a felhasználóknak.
Röviden fogalmazva: a legapróbb alkatrészeire szétszerelt fegyvert, vagy robbanószerkezetet is képtelenség lesz – akár több darabban is – felcsempészni egy repülőgép fedélzetére.

A HI-SCAN 6040 CTiX főbb tulajdons ágai :
 - megfelel a kézipoggyász-átvizsgálás C3-as szintű szabványának (a folyadékokat és a nagyobb elektronikai eszközöket már nem kell kivenni a poggyászból),
 -  többszörös átbocsátási képesség a legmodernebb többnézetes röntgenekkel szemben is (akár 1000 tálca/óra),
 -  tűpontos veszélyesanyag- és veszélyestárgydetektálás,
 -  háromdimenziós térben forgatható és nagyítható kép,
 -  rendkívül alacsony téves riasztási arány (töredék a hagyományos röntgenekhez képest),
 -  könnyen beilleszthető a már meglévőfejlett átvizsgálóplatformba, vagy akár a „check-point evo plus” rendszerbe is,
 -  alacsony üzemeltetési költségek,
 -  kiválóan alkalmas a szoftveres továbbfejlesztéshez, az öntanuló szoftverek alkalmazásához.

A komputertomográfiás csúcstechnológia a repülésbiztonsági területen már bizonyított. A számos európai, és észak-amerikai repülőtérenalkalmazott 6040 CTiX mind az átbocsátóképességben, mind a veszélyes anyagok és eszközök (robbanószerek és szerkezetek, álcázott és miniatürizált vágó és szúróeszközök, különböző fegyverek) felderítésében klasszisokkal túllép a hagyományos röntgenek képességein.

Solymár Zoltán
Z&Z Biztonságtechnika 

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet