Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

AXIS ASPECTIS

Hálózati audiotrendek: az Axis jelentése az Integrated Systems Europe konferenciáról

A hálózati audió dinamikuson bővülő üzletág.

A technológiai fejlődés számos új lehetőséget nyit az audió hálózati rendszerekbe integrálására. A közelmúltban Amszterdamban megrendezett Integrated Systems Europe (ISE) konferencián, amelyen az Axis is részt vett, pár nagyon érdekes, a hálózati audió felhasználásával és funkcióival kapcsolatos trend körvonalazódott.  

HALLANI ÉS HALLATNI, NEM CSAK LÁTNI

A hang természetes kiegészítése a biztonsági megfigyelőkameráknak. Mivel az Axis a kameraszegmensben ismert és elismert, az ISE-n jelenlévők meglepődtek, hogy csak audiomegoldásokat találtak az Axis standjánál. Azonban, amint rátekintünk a megfigyelőkamerák legfőbb céljára – látni azt, ami történik egy adott területen, a hálózati audióval való összefüggés nagyon is logikus. Ahelyett, hogy passzívan néznénk, ami történik, az audió hozzáadásával a felhasználók hallhatják is a történéseket, sőt beszélhetnek is a kameráknál lévőkkel, javítva a biztonsági megoldás hatékonyságát. A hálózati audió videomegfigyelő rendszerhez való hozzáadása segíthet megakadályozni a bűntetteket és a biztonsági őrök vagy akár a rendőrség helyszínre hívását is feleslegessé teheti bizonyos esetekben. Például, egy riasztórendszerhez csatlakoztatott hangszórón automatikusan lejátszható egy hangüzenet vagy az operátorok távolról rászólhatnak a potenciális betolakodóra. Amint a kamera riasztást indít, automatikusan, azonnal lejátszható egy előre felvett üzenet, miközben az operátor rátekinthet a terület képére és élőben kommunikálhat, figyelmeztetheti a tilosban járókat, hogy távozzanak. Egy szóban adott üzenetnek sokkal nagyobb visszatartó ereje van a bűnözőkkel szemben, mint egy hagyományos sziréna hangjának.

KÖZINTÉZMÉNYEK ÉS A LOGIKUS ZÓNAKEZELÉS

Az ISE-n jelenlévő közintézmények, például iskolák és egyetemek közül sokan szembesültek az audiozónák kezelésének problematikájával. Ideális körülmények között a cél az, hogy az egyes osztálytermek külön-külön zónák legyenek, de ez a hagyományos technológiákkal rendkívül nehezen kivitelezhető – az ilyen mennyiségű különálló zóna létrehozásához szükséges csatlakozások és a technikai komponensek magas száma dedikált technikai termet, bonyolult tervezést és beállítást kíván, amely igen drága az analóg rendszerekkel. A hálózati audió legújabb fejlesztésével a probléma orvosolható, hiszen az egyes hangszórók saját IP-címmel rendelkeznek és különállóan kezelhetők a hálózaton. A Power over Ethernet (PoE) technológia használatával egyetlen szabványos hálózati kábellel megoldható az egyes hangszórók meglévő hálózati infrastruktúrához való csatlakoztatása és a tápellátása is. Ily módon külön is ki lehet választani hangszórókat, de a hangszórók dinamikusan hozzáadhatók/ eltávolíthatók akár több csoporthoz/csoportból is, mindezt központilag, egy egyszerű fogd-és-vidd felületen keresztül.

Ez lehetővé teszi hangos tartalmak lejátszását és ütemezését, amelyek mindig a kívánt hangszórón/hangszórókon szólnak, így élő bejelentések tehetők meghatározott termekben vagy ütemezett emlékeztetők hozhatók létre, például be- kicsengetés. Ez hasznos lehet, amikor az igazgató bejelentése csak bizonyos osztályokban lévő tanulók számára releváns, a többieket így nem zavarja a tanulásban. E mellett a hálózati audió használatával a hangrendszer kezelése és karbantartása is jóval egyszerűbb. A hálózaton lévő öszszes hangeszköz központilag kezelhető, ellenőrizhető a kondíciójuk, az esetleges hibák megkereshetők és a mindennapi feladatok, mint például a hangerő kezelése sem probléma. Ez a megoldás rugalmasan skálázható és módosítható a változó igényeknek megfelelően, amely különösen fontos az oktatási intézményekben, ahol a költségvetés szűkös lehet.

HANGMINŐSÉG LONDONTÓL PÁRIZSIG

Egy másik, sokak által érdekelt területe az audiónak az a hálózati hangszórók hangminősége, különösen a vendéglátó és a kereskedelmi szektorban, ahol a minőségi ügyfélélmény különösen fontos. Érdekes módon az ISE-n jelen lévő számos megoldás a magas minőségű hangot előállítani képes hangszórókra helyezte a fókuszt. Tradicionális esetekben a hang a racken kerül előállításra és úgy jut el az egyébként a gyakran magas minőségű analóg hangszórókhoz ami viszont többnyire hangminőségromlást eredményezhet. Azonban a magas minőségű hang átvitelének az új módja – különösen nagy távolságok esetén – a hang teljesen digitális továbbítása a hangszórókig hálózaton keresztül. Az egyes hálózati hangszórók feldolgozzák a digitális jeleket, fejlett hangszínszabályzással, szűréssel és tömörítéssel. Ez tisztává teszi a beszédhangot és optimalizálja a zenét a legjobb minőségű hangért. Mivel így nem szorulunk a hagyományos kábelekre, a hangadatok nagy távolságokra is lehetnek, a hangminőség nem fog romlani a hangszóróhoz küldés során.

Ez a megoldás üzletláncok esetén is ideális, ahol az egyes boltok szétszórva helyezkedhetnek el az országban – sőt, akár több országban – mégis ugyanazokat a zenéket szeretnénk bennük lejátszani. Így egy központi irodából vezérelhető minden zene az üzletlánc összes boltjában, az audiominőség bárminemű romlása nélkül. Ahogyan a korábban olvasható trendek is mutatják, számos olyan igény és kihívás van, amelyre az analóg audiomegoldások már nem, vagy csak körülményesen képesek, így a következő lépcsőfok a minőségi és IP-alapú hálózati audió.

Írta: Kalcsó Róbert, Aspectis Kft., az A XIS Communications forrása alapján

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet