Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

NEMTEK ELEKTROMOS KERÍTÉSEK

Elektromos kerítés – Az elrettentő behatolásvédelem 

NEMTEK ELEKTROMOS KERÍTÉSEK

A TÉMÁRÓL OLÁH FERENCET, A TECHNOLÓGIÁT ITTHON FORGALMAZÓ PROTECT HRS KFT. MUNKATÁRSÁT KÉRDEZZÜK

Mi tagadás hajlamosak vagyunk a meglehetősen rémületes képzettársításokra, amikor egy kerítésbe vezetett áramról, mint elrettentő eszközről beszélünk, holott napjainkban már a korszerű kültéri védelem egy elfogadott és egyre szélesebb körben alkalmazott megoldásáról beszélünk. 

Kedves Ferenc!

Ne kerülgessük a „forró kását” és mielőtt a részletekre kitérnénk, nyugtasson meg bennünket azzal, hogy röviden érzékelteti az elektromos kerítés fiziológiai hatását az emberi szervezetre (élő szervezetekre). 

Nos hát mindenkit szeretnénk megnyugtatni. Behatolási kísérlet esetén a kerítés érintése nem jár egészségkárosodással. A huzalban váltóáramú impulzusfeszültség fut, mely tizedmásodpercig van jelen, ennek okán az érintést követően azonnal elengedhető. Természetesen egyszeri 6-10 kV-os impulzus feszültség érintése is rendkívül fájdalmas a behatoló számára. Minden esetben persze a kész rendszer működtetését megelőzve, az előírásokban meghatározott távolságokban figyelmeztető táblákat kell kihelyezni, mint ahogy táblák magára a kerítésrendszerre is kihelyezésre kerülnek. Az egyik legnagyobb előnye az elektromos kerítéseknek, hogy a figyelmeztető táblák segítségével a fizikai akadályon túl egy rendkívül jelentős pszichológiai akadályt is állítanak a behatoló elé. 

Miben lát különbséget napjaink korszerű kültéri védelmi rendszerei és az elektromos kerítés között? 

A kültéri vagyonvédelmi rendszerek érzékelői, az egyen- vagy váltakozó törpefeszültséget igénylő mozgásérzékelők, infrasorompók és mikrohullámú radarok telepítése az adott kiépítési területtől függően sokszor hosszú munkafolyamatot igényel. Ráadásul ezek az eszközök nem csak a rendszeres karbantartási munkálatokat – érzékelők előtt, között lévő növényzet nyírását – igénylik, de a szélsőséges időjárási viszonyok, mint például a sűrű köd, az erős szél vagy a vihar csö kkenthetik a rendszer biztonságát téves riasztás előidézésével. Egyre inkább fajsúlyos biztonsági szempont, hogy nem elég önmagában a behatolás észlelése és a késleltetett beavatkozás lehetősége. Sokkal hatásosabb védelmet biztosít egy olyan rendszer, amely már a behatolási kísérlet helyén azonnal akadályt képez a behatolni szándékozó számára azzal, hogy fizikai és pszichológiai gátat emel a behatoló és a védett terület közé. Az elektromos kerítések azon túl, hogy sok esetben egyszerűbben és gyorsabban telepíthetők a többi jelzőrendszernél, függetlenek az időjárási körülményektől, és gyakorlatilag nem generálnak álriasztást. 

Beszéljünk az energiaellátás – vezetés kérdéseiről.

A NEMTEK elektromoskerítés-védelmi rendszer központi egysége az Energiaadó, mely a 230 V hálózati tápfeszültségből és a 12 V DC segédakkumulátor feszültségéből másodpercenként előállítja és a kerítésrendszer vezetékeibe továbbítja az impulzusszerű, 4500-tól 9000 voltig változtatható feszültséget és a 7-8 joule kimeneti energiát. A működésükhöz szükséges 12 voltos egyenfeszültséget az Energiaadó biztosítja. 5-6 milliméteres flexibilis, szigetelt, 2 nagyfeszültségű kábel köti össze az energiaadót a kerítés védelmi vezetékeivel. Ezek a galvanizált sodrott, galvanizált tömör, acél- vagy alumíniumvezetékek látják el a védelmet kerítéshossztól és kialakítástól függően. 

Hogyan telepítjük az elektromos kerítést? – Mivel a feszültség alatt lévő vezetékek nem lehetnek úgy szerelve, hogy azok közvetlenül veszélyt jelentsenek bárkire, ezért a rendszer tartóoszlopait meglévő kerítéselemekre kell csavarozni. Azért, hogy csak a szándékosan behatolni akarókkal szemben fejtse ki hatását a rendszer, az elektromos kábeleket a kiépített kerítésen belülre, megfelelő hosszúságú távtartók alkalmazásával kell vezetni. Fontos és kötelezően betartandó előírás az, hogy az elektromos vezetékeket a meglévő kerítéstől legalább 10 cm távolságra kell vezetni. Az elektromos kerítés impulzusfeszültséget továbbító és földpotenciálon lévő vezetékei váltakozva húzódnak a védelem teljes magasságában. A föld feletti első és a legmagasabban lévő – azaz a védett magasság első és utolsó – vezetéke mindig feszültség alatt van. Biztonságtechnikai szempontból rendkívül jelentős, hogy az energiaadó egység képes arra is, hogy jelezze a behatolót, ha az hozzáér a vezetékhez, vagy öszszeérinti egymással a táp- és földpotenciálon lévő vezetékeket. Ezt a rendkívül fontos funkcióját a rendszernek akkor tudjuk kihasználni, ha a kerítés teljes hosszán kiépített vezetékhálózat táprésze egyetlen hurokból áll. 

Milyen módon vezérelt a behatolásjelzés?

Jelzőrendszerként a központ behatolás esetén a hang- és fényjelzésen túl riasztási kontaktuskimenettel is rendelkezik, ezáltal bármilyen riasztórendszer zónájaként távfelügyelhető a rendszer. Egy korszerű GSM-modullal ellátott vagyonvédelmi központ segítségével akár mobiltelefonra SMS-üzenetként is továbbítható a behatolásjelzés. Ugyanezzel a központ felprogramozható, hogy az ingatlan tulajdonosának telefonhívására élesedjen, vagy hatástalanná váljon a kerítés. 

Milyen létesítmények védelmére javasolják itthon?

Számos felhasználási irány javasolható persze a kiemelt biztonsági kockázatok feltételezése mellett. Így pl. ipari parkok, céges (jelentősebb) telephelyek, járműtelepek, mezőgazdasági, létesítmények (magtározók, vagy pl. szarvasgombatermesztő telephely), erdőgazdaságok, naperőműparkok stb.   

K. L. 

A témában további információ: www.elektromoskeritesnagyker.hu Tel: +36 30 605 3110

 

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet