Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Megalakult az Országos Tűzmegelőzési Bizottság

A bizottság szakmai javaslatokkal és tanácsadással segíti a hatékonyabb tűzmegelőzést. Az elnökség tagjai, Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója, Farkas Imre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára és Poprády Géza, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára írták alá a bizottság ügyrendjét .

„A lakosság életének és anyagi javai védelmének fokozása mellett fontos, hogy az állami javak, vagyontárgyak tűzvédelmére figyelmet fordítsunk, legyen szó ipari létesítményekről, irodaépületekről, vagy pedig közlekedési eszközökről” – mondta Farkas Imre a sajtótájékoztatón. Az államtitkár hozzátette: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, mint az állami vagyonfelügyeletéért felelős minisztérium célja, hogy ezek az értékek semmilyen szempontból ne szenvedhessenek kárt.

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság mintájára létrehozott testület a hivatásos tűzoltók munkájának támogatása mellett az állampolgárok megelőző, önmentő képességének fejlődését is elő kívánja segíteni. A bizottság elnökségből és koordinációs testületből áll, elnöke az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója, társelnöke a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára.

A bizottság megalakulását az tette szükségessé, hogy tűzesetek következtében évente több mint százan halnak meg és hozzávetőlegesen ezren sérülnek meg, lakó- és egyéb ingatlanokban pedig évente nagyságrendileg tízmilliárdos kár keletkezik. Az ipari ágazatok veszteségét jelentősen növeli a termeléskiesés, a szabadtéri tüzek a természetben, a környezetben okoznak hatalmas pusztítást. Az elmúlt két évben a legtöbb, mintegy 23 ezer tűzeset a mező- és erdőgazdálkodás területén következett be, ezek többsége gondatlanságra, illetve szándékosságra vezethető vissza. Emellett a lakóingatlanokban keletkezett tüzek száma is igen nagy volt (mintegy 16 ezer).

A tűzkárok leghatékonyabban magas színvonalú megelőzési munkával mérsékelhetők. A közérthető, de szakszerű tájékoztatásban egyaránt szerepet kapnak majd a tüzek megelőzésében és a tűzoltásban jártas állami szervek, ipari és a mezőgazdasági szervezetek, tűzvédelmi szolgáltató vállalkozások és a média. A tervek szerint a megelőzést szolgáló tájékoztatás egész évben kiemelten kezeli az aktuális veszélyeket - így nyáron a tűzrakóhelyek vagy télen a pirotechnikai termékek használatát -, emellett folyamatosan figyelmeztetnek olyan helyzetekre, amelyek bármikor balesetet okozhatnak (például rendkívüli időjárás, nyílt láng használata).

 

2012.11.23 12:07:23   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet