Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Nem maradhat titokban jövedelem az adóhatóságok előtt

Az uniós állampolgárok más tagállamokban szerzett osztalékjövedelmére, tőkenyereségére, egyéb pénzügyi bevételeire és a számlaegyenlegek minden formájára kiterjesztené az adóhatóságok közötti automatikus információcserét 2015. január elsejétől az Európai Bizottság szerdai javaslata. Így a magánszemélyek semmilyen külföldi jövedelme nem maradhat többé titok az adóhatóságok előtt.

A magánszemélyek lényegében mindennemű külföldi (a nem lakhelyüknek számító más uniós tagállamokban) jövedelmére kiterjeszti 2015. január 1-től az adóhatóságok közötti automatikus információcserét az a jogszabály, aminek módosítását szerdán kezdeményezte az Európai Bizottság.

Az új javaslat értelmében 2015. január 1-től az osztalék-kifizetésből származó jövedelmek, a tőkenyereségek, egyéb pénzügyi jövedelmek és számlegyenlegek minden formája felkerülne arra a listára, ami a tagállami adóhatóságok közötti automatikus információcsere tárgya. A Bizottság szerint ezzel a lépéssel az EU a legátfogóbb adatcsere-rendszerrel rendelkezne az adózás területén az egész világon.

„A mostani javaslatnak köszönhetően a tagállamok könnyebben képet alkothatnak a nekik járó adók mértékéről, és könnyebben begyűjthetik azokat. Az EU pedig kedvezőbb pozícióba kerül a magasabb adópolitikai sztenderdek globális elterjesztéséért vívott harcában” – jelentette ki Algirdas Semeta, adópolitikai biztos.

Az EU már korábban elfogadott két jogszabályt, amelyek automatikus információcserét honosítanak meg a tagállami adóhatóságok között állampolgáraik külföldi megtakarításaival összefüggésben. A kamatadóról szóló irányelv, ami 2005-ben lépett hatályba szavatolja, hogy a tagállamok adatokat gyűjtsenek más tagországok, náluk állandó bejelentett lakhellyel nem rendelkező állampolgárainak (magánszemélyeinek) megtakarításairól, és ezeket az információkat megosszák a lakhatás szerinti ország adóhatóságaival, amelyek ennek megfelelően adót vetnek ki az ilyen típusú jövedelmekre.

A Bizottság még 2008-ban javaslatot tett a kamatadóról szóló irányelv módosítására, a direktíva hatókörének a kiterjesztésével. Az Európai Tanács május 22-i ülésén a tagállamok megállapodtak, hogy még az év vége előtt elfogadják a módosított jogszabályt. Ausztriát és Luxemburgot, vagyis azt a két tagállamot is beleértve, amelyek eddig a banktitok megőrzése miatt blokkolták a megállapodást.

Az EU időközben egy másik jogszabályt is elfogadott a tagállamok közötti adminisztratív együttműködésről, ami 2015. január 1-től a jövedelmek más formáira is kiterjeszti az automatikus információcserét. Ezek: a foglalkoztatás, a cégvezetői jutalékok, életbiztosítás, nyugdíjak és vagyon. A módosított direktíva arról is gondoskodni kíván, hogy az információcsere a jövedelmek tényleges kedvezményezettjeit célozza.

A szerdán bemutatott javaslat ennek a jogszabálynak a felülvizsgálatát irányozza elő úgy, hogy az automatikus információcsere az osztalékokból, a tőkenyereségből, más pénzügyi bevételekből és számlaegyenlegekből származó jövedelmekre is kiterjedjen.

Az adóügyi biztos kérdésre válaszolva jelezte, hogy a Bizottság az év végéig a társaságok „külföldi” jövedelmeinek adóztatását érintő javaslatokat is tenni fog, többek között az anya-és leányvállalatok közötti adóátcsoportosítás és jogdíj-fizetések tárgyában.

Algirdas Semeta szerint az eddigi és a legújabb rendelkezések biztosítják, hogy a tagállamok ugyanannyi információt fognak megosztani egymással, mint amennyi információ átadására kötelezettséget vállaltak az Egyesült Államok irányába az úgynevezett „külföldi számla-adófizetési törvény, a FATCA alapján.

A FATCA alapján jövő évtől az uniós tagállamoknak átfogó adatokat kell szolgáltatniuk az amerikai adóhatóságnak amerikai állampolgárok náluk nyitott folyószámláiról. A vonatkozó uniós jog alapján a tagállamok nem oszthatnak meg egymással kevesebb információt, mint amennyit egy harmadik, nem uniós tagállammal megosztanak. Ezért a Bizottság javaslata annak megelőzését is szolgálja, hogy ebből uniós szinten komplikációk származzanak.

 „Az automatikus információcserének globális gyakorlattá kell válnia, és az EU mindent meg fog tenni ennek biztosítása érdekében” – közölte a biztos.

















Bi

2013.06.28 08:06:11   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet