Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A legnagyobb védelmet ez jelenti a tolvajok ellen

A szakemberek szerint ahhoz, hogy jó eséllyel távol tudjuk tartani otthonunktól a betörőket, nem elég felszerelni riasztóval, kamerával, távfelügyelettel, üzenni is kell a hívatlan vendégek felé.
A Kossuth Rádió Napközben című műsora annak járt utána, mi a leghatásosabb technika a védelemre, és mennyit költünk otthonunk biztonságára.

Méhes Krisztián egy új módszerről beszélt a műsorban, amellyel értékes tárgyainkat egyedi azonosítóval láthatjuk el. Olyan zselével kenik be a tárgyakat, amelynek az anyaga emberi szintetikus DNS-molekulákat tartalmaz. Ez szabad szemmel nem látható, de rendőrségi elemzéssel azonosítható, hogy kihez tartozik. A másik módszer a maradandó jelölés, amelynek a lényege, hogy amit bejelölnek, az olyan, mintha ujjlenyomatot tennének rá. A festék kódját regisztrálják az interneten, ez a tárgy ettől kezdve az adatbázisban az illető személyes tárgyává válik.

Surányi Márta, a Vagyonvédelmi Szövetség elnöke a műsorban elmondta: sokan már csak akkor tesznek óvintézkedéseket, amikor megtörtént a baj, az ügyfeleik 90 százaléka akkor fordul hozzájuk, amikor már betörtek hozzá, ellopták az értékeit. A műanyag nyílászárók elterjedése rendkívüli módon megkönnyítette a betörők dolgát, de sokan nem tudják azt sem, hogy az elkövetések többsége a bejárati ajtókon keresztül történik. Nagyon sok ember hamis biztonságérzetbe ringatja magát – mondta a szakember. Hozzátette: jellemző az a vélekedés, hogy velünk nem történhet baj. Az értékeink biztosítására is sokkal kevesebbet költünk, mint kellene, míg a világtrend az, hogy a vagyon tíz százalékát költik biztonságra, Magyarországon ez az egy százalékot is alig éri el.

Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetségének szóvivője elmondta: a lakásbiztosítás elterjedsége 72-73 százalékos, és a szerződéseknek a túlnyomó többsége tartalmazza a betöréses lopás kockázatot. De az sem mindegy, mivel és hogyan szereljük fel a lakásunkat. Az utóbbi években elterjedt, több ponton záródó, olcsó bejárati ajtó hamis biztonságérzetet kelt, mert valójában sok esetben egyáltalán nem biztonságos. Gilyén Ágnes kiemelte: a Magyar Biztosítók Szövetsége több mint húsz éve működtet egy laboratóriumi körülmények között történő bevizsgálási rendszert, amellyel a trezoroktól a bejárati ajtókon át a zárszerkezetekig különböző biztonsági berendezéseket tesztelnek. Amin a MABISZ tanúsítvány pecsétje rajta van, az biztonságosnak tekinthető. Gilyén Ágnes hangsúlyozta: a legnagyobb védelmet az jelenti, ha mind a mechanikai mind pedig az elektronikai védelmet alkalmazzuk, a riasztó pedig a rendőrséghez vagy egy biztonsági céghez van bekötve.

Surányi Márta hozzátette: ha van távfelügyeleti szolgáltatónk, a biztosító társaságoknál akár 30 százalékos díjkedvezményt is elérhetünk, és a kártérítési összeg is megduplázódik. Surányi Márta ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, alaposan tanulmányozzuk át a biztosító társaságok szerződésének apró betűs részét is, hogy milyen eszközöket engedélyeznek, illetve igényelnek, és kérjük ki szakember tanácsát.
 

hirado.hu

 

2013.08.21 22:14:06   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet