Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Robothadsereget "épít" az USA

Az Egyesült Államok hadi műveleteiben egyre nagyobb szerepet fognak játszani az ember nélküli rendszerek, és a robotok és drónok a következő két és fél évtizedben "létfontosságúak lesznek az amerikai hadsereg sikerességét illetően" a washingtoni védelmi minisztérium friss stratégiai jelentése szerint.

"Az előző évtized során fejlődött a hadsereg részlegei által beszerzett ember nélküli rendszerek minősége és jellege, és képességeik a hadviselési műveletek integrált részévé váltak. Az ember nélküli rendszerek méretükben, fejlettségükben és költségeiket tekintve már felveszik a versenyt a hagyományos, ember által működtetett rendszerekkel" – olvasható a 168 oldalas jelentésben.

A december utolsó napjaiban - különösebb hírverés nélkül - kiadott Unmanned Systems Integrated Roadmap, azaz Ember nélküli rendszerek egységesített menetrendje című dokumentum célja, hogy "technológiai vízióval" lássa el a Pentagont a következő 25 évre. Habár a pilóta nélküli repülőgépek jelenleg is fontos - és gyakran bírált - szerepet játszanak a terrorizmus elleni háborúban Afganisztán és Pakisztán területén, a jövőben a jelentés szerint a robotok jóval kiterjedtebb használata várható földön, vízen és a levegőben egyaránt.

A dokumentum három olyan erőt sorol fel, amely ez irányba tereli az amerikai hadi fejlesztéseket: egyrészt a délnyugat-ázsiai hadszíntéren már beváltak az ember nélküli eszközök; másrészt a hadsereg költségvetésének csökkentése egyre hatékonyabb rendszereket követel meg; harmadrészt pedig az amerikai erők csendes-óceáni térségbe való átcsoportosítása új, az eddigieknél összetettebb műveleti környezetben bevethető eszközöket tesz szükségessé.

Az amerikai szárazföldi hadsereg és a tengerészgyalogság már évek óta használ robotokat robbanószerkezetek hatástalanítására, és a védelmi minisztérium olyan gépek kifejlesztésén dolgozik, amelyek képesek a katonák felszerelésének szállítására a meredek és sziklás afgán hegyvidéken is.

A haditengerészet olyan robot-tengeralattjárókat szeretne, amelyek elláthatnák az amerikai kikötők védelmét, képesek lennének megfigyelni ellenséges kikötőket, valamint olyan mélységeket tudnának feltérképezni, ahova emberek nem juthatnak el. A légierőnek pedig olyan drónokra lesz szüksége, amelyek nemcsak az ellenséges légvédelmi állásokkal nem rendelkező afganisztáni és pakisztáni hegyekben, hanem fejlettebb haderők által védett helyeken is képesek szolgálatot teljesíteni.

A legfőbb cél a jelentés szerint a katonai robotok "kitartásának, védelmének és állóképességének javítása", ami egyúttal "csökkenti a hadviselő (katonák) fizikai és kognitív terhelését, miközben növeli harci képességeiket".

Az egyik legnagyobb mérnöki kihívást azon adatáramlás védelme jelenti, amelyeken keresztül a drónokat és robotokat a távolból irányítják. Az adatfolyam megfelelő titkosítása alapvető feltétele ezen eszközök biztonságos bevetésének.

Ugyanakkor mindez nem a hadsereg teljes robotizálását jelenti, hanem egy olyan modern erő kialakítását, amelyben a robotok és az emberek egy csapatként dolgoznának együtt - áll a jelentésben.

A jövőben a robotoknak elsősorban a piszkos, veszélyes, unalmas és nehéz feladatok elvégzésére kell alkalmassá válniuk - mondta a jelentéssel kapcsolatban Michael Toscano, az ember nélküli rendszerekkel foglalkozó arlingtoni AUVSI szervezet vezérigazgatója a The Christian Science Monitor című amerikai lapnak. Szerinte a jövőben várhatóan minden téren nőni fog az emberek, illetve a mesterséges intelligencia és a robotika közötti interakció mértéke.

 

2014.01.20 11:41:10   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet