Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A vébén tesztelik a tömegek kezelését segítő mobilalkalmazást

A biztonság most különösen fontos Brazíliában. A futball-világbajnokság idejére százezrek érkeztek a dél-amerikai országba. Rio de Janeiro városa ráadásul a hegyek és a tenger szorításában fekszik. Miközben rengeteg biztonsági kamera figyeli az utcákat és a közlekedést, az embereket is megkérték, hogy egy mobilalkalmazás segítségével vegyenek részt a hatékonyabb biztonsági rendszer megteremtésében.

Az egyik alkalmazás a RESCUER, amit német kutatók fejlesztettek a Fraunhofer Intézetben.

Az európai-brazíliai pertnerségi project célja, hogy krízis- és vészhelyzetek kezelésére találjon hatékony megoldást.

A rendszer a mobiltechnológián alapul. Előnye, hogy ma már sok ember zsebében lapul erre alkalmas készülék.

– Az emberek mobiljairól adatok kerülhetnek be a központi rendszerbe, amit a sürgősségi szolgálatok és az irányítóközpont is lát. Akár egyetlen telefon adatait is kiválaszthatják, ha szükséges, illetve sok telefon adatai segítségével alkothatnak teljes képet egy rendkívüli helyzetről. Például amikor kiszámíthatatlanul alakul a tömeg mozgása, egyes helyeken hirtelen sokan tömörülnek össze, máshol megritkul a tömeg. Tűzeseteknél, robbanásoknál, hirtelen eseményeknél – monda a Jörg Dörr, a fejlesztők vezetője.

A mobilokról érkező adatokat szűrni, összeilleszteni és elemezni kell a segélyközpontokban, hogy gyorsabban születhessenek döntések a hatékonyabb válaszlépésekről. A gyors reakció életeket menthet. A project segítségével az is tanulmányozható, hogy hogyan használják az emberek a mobiljaikat stressz idején.

– Németországban szintén teszteljük a rendszert, olyan helyeken, ahol sok ember gyűlik össze. Szükségünk van azonnali visszajelzésre az alkalmazásról. A jövőben a rendszer hatékonyan segítheti a közbiztonság erősítését és az információ egyidejű ismeretével a sürgősségi központok együttműködését – magyarázta Jörg Dörr.

A RESCUER és a hasonló rendszerek segítségével a jövőben jobban lehet kezelni az olyan váratlan helyzeteket, mint a duisburgi Love Parade tragédiája. Húszan meghaltak és többszázan megsebesültek a fesztiválon 2010-ben.

Az alkalmazást jelenleg a salvadori Fonte Nova Stadionban tesztelik.

 

 

forrás: hu.euronews.com

 

 

2014.06.18 08:31:47   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet