Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Félmillió ember biztonságát óvja a riasztási-rendszer

Budapest és további három megye: Komárom-Esztergom, Zala és Heves területén is kiépítették a Monitoring és Lakossági Riasztó-rendszert (MoLaRi), mely a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek környezetében élő emberek biztonságát hivatott növelni – jelentette be Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató. Az eddig már hat megyében működő hálózat így összesen már félmillió ember életét teszi még biztonságosabbá – tette hozzá.

Amennyiben veszélyes anyagok kerülnek a levegőbe, akkor a monitoring szondák azonnal észlelik és riasztják a katasztrófavédelmi központ 24 órás ügyeletét. Mivel az érzékelőknek egyben meteorológiai mérőállomás funkciójuk is van, így képesek azonnal megadni a szél erősségét és irányát is, így a várható terjedés is kiszámítható – mondta el Bakondi. Az ügyeleti szolgálaton elvégzik az elemzést és megteszik a szükséges intézkedéseket: a tájékoztatást és ha kell, akár a kitelepítést is megindíthatják – tette hozzá.

A 2006-ban elindított projekt újabb állomásaként immáron kilenc megyében és a fővárosban is jelentősen emeli a veszélyes üzemek környezetében élő lakosság biztonságát és biztonságérzetét a MoLaRi - hangsúlyozta Bakondi.

A MoLaRi-rendszer biztonságos működése érdekében az érintett lakosság előzetes tájékoztatása mellett havonta tartanak rövid, 6 másodperces „morgató próbát”, illetve évente kétszer teljes körű, hangos üzemű 120 és 90 másodperces riasztási próbát is. Ezekben az esetekben a lakosságnak nincs tennivalója – emelte ki a főigazgató.

Az eseményen Tarlós István főpolgármester kiemelte, a MoLaRi a három budapesti gyógyszergyárat és összesen nyolc kerületet kapcsol be a riasztási rendszerbe. Budapest számára nagyon jelentős fejlesztés ez, mely baj esetén eredményesen segítheti a mentést és a lakosság tájékoztatását - emelte ki Tarlós, majd hozzátette: katasztrófa esetén nem csak sziréna fog búgni, hanem élőszóval is tájékoztatást adnak a lakosságnak, hogy mi a teendő, merre kell mennie és hogy tehetik ezt meg. A katasztrófavédelemmel az árvizek és számos más esetben kipróbált jó együttműködés most tovább bővült – mutatott rá, s egyben reményét fejezte ki a főpolgármester, hogy az árvízvédelmi rendszer modernizálásában is számíthatnak rájuk.

A projekt az újabb ütemmel együtt csaknem 10 milliárd forint központi költségvetésből valósult meg.

 

forrás: OrientPress Hírügynökség (OPH)

 

 

 

2014.08.21 14:44:32   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet