Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Tűzjelző rendszerek, komoly hatósági követelményekkel

A békéscsabai Csaba Talk Kft. a számos biztonságtechnikai szegmens mellett a tűzjelző rendszerek terén is otthon van. De vajon a hétköznapi ember is tökéletesen tisztában van eme rendszer rejtelmeit illetően? Szokás szerint Szabó Gyula ügyvezető segít betekinteni a kulisszák mögé.


– Tűzjelző rendszerek. Ez a biztonságtechnikai berendezés is szabadon választott lehetőség vagy kötelező jellege is van bizonyos esetekben?

– Természetesen bárki kiépíttethet ilyen jellegű figyelmeztető rendszert. Akár magánházba, akár a vállalkozása telephelyére, ingatlanába. De létezik egy olyan, hogy OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat), amely viszont cégek esetében határozottan kimondja, hogy mely vállalkozásoknak kötelező tűzvédelmi rendszert kiépíteni. Ez függ például az épület nagyságától, a dolgozók vagy éppen iskola esetén a tanulók létszámától, a vállalkozás tevékenységi körétől, és esetlegesen az épület szerkezétől is függővé lehet tenni.


– És ki dönti el, hogy az adott épület kötelezett-e?

– Ezt tervezéskor a tervező határozza meg. Az ő feladata, hogy megállapítsa, milyen tűzvédelmi osztályba kell sorolni az ingatlant. Ez alól egyébként nem lehet kibújni. Addig nem kaphatja meg egy cég a használatbavételi engedélyt, amíg nem lett megfelelően kiépítve a kötelezővé tett rendszer. A tervező az építési engedéllyel, a tűzjelző rendszer megjelölésével és pontos leírásával fel kell keresnie a Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági Osztályát. Ők ellenőrzik, hogy a terv szakszerű, szabályos-e, esetleges hibákra, hiányosságokra felhívják a figyelmet. Majd a helyszínre is kimennek ellenőrizni, hogy mindaz a gyakorlatban is annak rendje s módja szerint van-e kiépítve. Csak ezután kaphatja meg a vállalkozás vagy ingatlan a szükséges engedélyeket az induláshoz.


– Igényel-e valamilyen rendszeres gondviselést ez a szisztematika?

– Igen, sőt, ez megint csak a szabályzatban foglaltak szerint kötelező jellegű, 3 vagy 6 havonta karbantartási ellenőrzést kell végeztetni a cégnek, általában a rendszert kiépítő szakemberekkel. Sokan próbálják ezt a procedúrát kikerülni, mivel ez a karbantartás minden egyes alkalommal költséggel jár, viszont nem árt tudni, hogy egy esetleges hatósági ellenőrzés esetén ennek elmulasztása, komoly bírságot von maga után, Ez akár több százezer forint is lehet.

Sokan azt sem tudják, hogy egy vállalkozásnál, ahol van tűzjelző rendszer, ott a tulajdonosnak vagy egy megbízottnak minden nap egy üzemeltetési naplót kell vezetni, a hatóság ezt is ellenőrizheti. Egyébként ebbe a naplóba rögzíti a karbantartást végző cég is a rendszeres ellenőrzést. Azt azért tudni kell, hogy ez nem csupán egy formaság, hanem a karbantartás során a szakember mindent átnéz, hogy megfelelően működik-e a rendszer, az érzékelők, ha bepiszkolódtak, kitisztítja. Ez nagyon fontos, hiszen egy nem karbantartott rendszer időnként téves jelzéseket adhat, ha sok ilyen van, akkor vészhelyzet esetén majd nem veszik komolyan a tűzjelzést.


– Hogyan is kell elképzelni egy ilyen rendszert?

– Felépítésük, illetve szerelésük nem okoz több gondot, problémát a kollágáimnak, mint egy riasztóberendezés vagy egy kamerarendszer. Viszont talán még azoknál is lényegesebb, hogy száz százalékos precizitással működjön, hiszen ne felejtsük el, itt emberi életek múlhatnak ezen. Hasonlóan a többi rendszerhez, ez is áll egy tűzjelző központból, ami igazából vezérli az egész egységet. Ez a vezérlő lehet több "hurkos", ami azt takarja, hogy hány külön-külön álló alrendszer van rákötve. Természetesen itt is jelen vannak az érzékelők, melyek között is több fajta lehet, úgy mint optikai füstérzékelő, hősebesség érzékelő, vagy kombinált érzékelő, de van többfajta speciális érzékelő is. Ezek feladata, hogy a nap 24 órájában figyelje, hogy a levegőbe nem keveredik-e nagy mennyiségű füst, illetve nem forrósodik-e hirtelen fel annak hőmérséklete. Nagyon fontosak a kézi jelzésadók. Ezeket ugye az ember manuálisan tudja megnyomni, falra szerelhetők, ugyanúgy beindítja a tűzjelzést, mint az érzékelők, ezeket kötelező a menekülési útvonalakon elhelyezni.

Egy komoly komplexumban, mint például egy nagy bevásárlóközpont, nem elegendőek az imént felsorolt elemek. Sokkal kidolgozottabb megoldásokra van szükség. Hő- és füstelvezető rendszert kell kiépíteni, oltórendszert, amely probléma esetén vízzel oltja a tüzet. Azért nem kell aggódni, ha esetleg valamelyik kisebb teremben tűz üt ki, nyilván nem árasztja el a rendszer az egész épületet, hanem csak azt oltja, ahonnan a jelzés érkezik. Egy tűzjelzőrendszer vagy 24 órás felügyeletet igényel vagy kommunikációs összeköttetésben van a Katasztrófavédelmi Hatóság Felügyeletével, hogy riasztás esetén azonnal értesüljenek, hogy baj van. Ilyenkor a rendszer azt is jelzi a tűzoltóknak, hogy az épület melyik részéből érkezik a jelzés, hogy kiérkezéskor már célirányosan tudjanak felkészülni az oltásra. Létezik olyan biztonsági elem is, mely egy úgynevezett ajtótartó mágnes, ez a nevében is benne van, normál állapotában a tűz-vagy füstszakaszokon lévő, rugóval előfeszített ajtókat nyitva tartja, tűzjelzés esetén pedig a mágnes elenged, az ajtó pedig becsukódik, így megakadályozva a tűz tovább terjedését más helyiségekbe. És érdekességképpen meg lehet említeni, hogy nagyon speciális esetekben lehet olyan megoldást is alkalmazni, hogy tűz esetén a zárt helyiégbe oltógázt fúj be a rendszer, és nem terjed tovább a tűz, hiszen az oxigént elvonja, és nem éghető gáz kerül a helyére, ezeket szokták alkalmazni szervertermekben.

Fontos tartozéka még a rendszernek a "sziréna", melyből alkalmazunk hangjelzőket és hang-fény jelzőket is, ez például egy idősek otthonában vagy valamilyen fogyatékkal élők iskolájában nagyon fontos, hogy minden tekintetben értesüljenek a riasztásról. A sziréna hangteljesítménye egyébként fekvő ember feje mellett 75 decibel kell hogy legyen. Nagyon fontos, hogy a kiegészítők is minden feltételnek megfeleljenek, a hangköri- és különböző vezérlő- kábeleknek tűzállónak kell lennie, tűzálló tartó szerkezetre szerelve. Ez azt jelenti, hogy akár 30-60-90-180 perc tűzben lét esetén is ellátja a feladatát, a spesciális tűzálló anyaga miatt.


– Milyen referenciákkal rendekeznek? Hol telepítettek Tűzjelző rendszereket az elmúlt időszakban?

Sok referenciával rendelkezünk ezen a területen, dolgozunk a Kormányhivatalnak, Kórházaknak, különböző üzemeknek.
2014-ben két legnagyobb munkánk:

  • Réthy Pál kórház új épületének Tűzjelzőrendszere
  • Bora Kft. Új csarnok Tűzjelzőrendszere és komplett gyengeáramú rendszereinek kivitelezése


– Gondolom, ezt a fajta rendszert se próbálja senki maga összeeszkábálni.

– Ha jót akar, akkor ne. Sőt, a tűzvédelmi rendszerek kiépítéséhez a szerelőknek különböző típusú szakvizsgát kell tenni: (Pl.: Tűzvédelmi- Hő és Füstelvezető- Oltórendszer- Tűzgátló átvezetések-) , erre a Csaba Talk Kft. gondosan ügyel, folyamatosan képeztetjük a dolgozóinkat, hogy mindig naprakészek legyen az újfajta rendszerek, megoldások tekintetében. A már megszokott szolgáltatásaink ezen a területen is élnek, az ingyenes árajánlat, felmérés, illetve a 24 órás technikai ügyelet. Ezen kívül vállaljuk meglévő, működő rendszerek karbantartását, folyamatos átvizsgálását is. Igyekszünk minden jelenlegi és leendő ügyfelünk igényeihez alkalmazkodni.

 

 

forrás: hir6.hu

 

 

 

2015.01.31 14:56:29   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet