Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A biztos a terrortámadások ellen is tesztelné az atomerőműveket

Csütörtöki-pénteki ülésükön dönthet a Bizottság a 27 tagállam nukleáris biztonságért felelős szabályozói hatóságaival karöltve az atomerőművek biztonsági felülvizsgálatának kritériumairól – közölte Günther Oettinger biztos szóvivője kedden Brüsszelben.
Csütörtökön és pénteken tartja éves közgyűlését Brüsszelben a tagállami atomenergetikai szabályozó hatóságokat tömörítő szervezet, az ENSREG, és ebből az alkalomból jó eséllyel létrejöhet a megállapodás az atomerőművek stressz tesztjeinek szempontrendszeréről – közölte kedden Günther Oettinger energiapolitikai biztos szóvivője.

A megállapodáshoz formailag a biztosnak kell konszenzusra jutnia a nemzeti regulátorokkal az atomerőművek biztonsági felülvizsgálatáról. Továbbra is nyitott kérdés ugyanakkor, hogy csak a fukusimai atomkatasztrófában is főszerepet játszó természeti csapások szempontjából, avagy a terrorizmus és más emberi tényezővel összekapcsolható veszélyforrások kapcsán is teszteljék az atomerőművek biztonságát.

A szóvivő jelezte, hogy az utóbbi mellett kardoskodó biztos a lehető legnagyobb transzparenciára törekszik, de kész belátni azt, hogy az eredmények közzétételének a létesítmények terrorveszélynek való kitettsége szempontjából megvannak a józan, biztonság indokolta korlátai. „Jelenleg is javában folynak az egyeztetések az eddig meglévőkhöz képest új, azokon túlmutató biztonsági kritériumok kialakításáról” – tette hozzá a szóvivő.

Az atomerőművi stressz tesztek ugyan formailag önkéntesek, ám márciusban valamennyi tagállam kötelezettséget vállalt arra, hogy aláveti magát a műveletnek. A biztonsági kritériumoknak megfelelni nem képes atomerőműveket bezárnák, vagy várhatóan költséges beruházások árán biztonságosabbá tennék, hogy ellent tudjanak állni a fukusimaihoz hasonló természeti katasztrófáknak.

Megfigyelők szerint ugyanakkor még péntek után is maradhat nyitott kérdés: nincs még eldöntve például az, hogy kire bízzák a stressz tesztek eredményeinek kiértékelését, egy külön erre a célra létrehozandó független testületre, vagy a 27 nemzeti szabályozó testületre.

 

2011.05.11 14:09:10   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet