Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Nem enyhülnek a repülőtéri biztonsági előírások

Átmenetileg meghosszabbítja az Európai Unió azt a moratóriumot, amely szerint az EU-n kívül, vámmentes boltban vásárolt folyadékokat nem lehet felvinni az Európába tartó repülőgépek fedélzetére. Egy korábbi megállapodás szerint a tilalom pénteken járt volna le, de néhány tagállam továbbra is bizalmatlan több Európán kívüli repülőtérrel szemben.
Az Európai Bizottság közlekedésért felelős tagja azt javasolja, hogy átmenetileg maradjon érvényben a harmadik országok repülőterein vásárolt folyadékok felvitelének tilalma az EU-ba érkező gépek fedélzetére. Siim Kallas azután beszélt erről, hogy kiderült, az uniós tagállamok megosztottak a biztonsági előírások enyhítése kapcsán.

A 2001. szeptember 11. után hozott, 2006-ban pedig Európában tovább szigorított biztonsági követelményeket fokozatosan eltörölné az Európai Unió. Tavaly ősszel a tagállamok úgy döntöttek, 2013-ig visszaállítják a 10 évvel ezelőtti szabályokat. Ennek első állomása lett volna, hogy 2011. április 29-től már az EU-n kívüli repülőterek vámmentes üzleteiben vásárolt folyadékot is fel lehetett volna vinni az Európába tartó repülőgépek fedélzetére.

Több tagállam szerint ennek még nincs itt az ideje, de a kaotikus helyzetet elkerülendő, a tilalom megszüntetését szorgalmazó országok belementek abba, hogy amíg nem sikerül meggyőzni a kétkedő államokat, addig maradjon érvényben a moratórium. Az Európai Bizottság szóvivője többszöri kérdésre sem akarta elárulni, hogy mely tagállamok bizalmatlanok továbbra is a harmadik országokkal szemben, és milyen okok miatt, de Joe Hennon szerint mivel az EU-biztos kérésére egyelőre marad a tilalom, ez már nem is fontos.

A testület most konzultációt indít a tagállamokkal, melynek célja, hogy eloszlassa az aggodalmakat a biztonsági előírások enyhítésével kapcsolatban. A testület ugyanis hangsúlyozza, hogy a korlátozások eltörlése nem járhat együtt a biztonsági kockázat növekedésével.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok, és Kanada repülőterein, Horvátország hat légikikötőjében, valamint a szingapúri és a kuala lumpur-i repülőtér vámmentes boltjaiban vásárolt folyadékokat eddig is fel lehetett, és ezután is fel lehet vinni az Európába induló járatokra, a korlátozás viszont egyelőre marad a többi, EU-n kívüli ország légikikötőiben.

 

2011.05.04 08:59:38   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet