Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Veszélyesek lehetnek a kontroll nélküli alkalmazottak

Köztudott, hogy a harmadik féltől származó alkalmazások korlátozása növeli a vállalatok és munkaállomásaik biztonságvédelmi hatékonyságát. A Kaspersky Lab és a B2B International közös felméréséből azonban kiderült, hogy a figyelmeztetések és veszélyek ellenére a vállalatok 57 százaléka nem alkalmaz semmilyen speciális korlátozást, amely az alkalmazottak applikációit érintené.

 

Kontroll nélkül az alkalmazottak – Kép: sxc

A kiberbűnözők napról napra újabb és újabb trükköket vetnek be annak érdekében, hogy megfertőzzék a vállalati infrastruktúrákat. Ennek egyik legnépszerűbb eszköze a passing malware alkalmazás, amelynek futtatása esetén a vállalat teljes hálózati rendszere veszélyeztetett helyzetbe kerülhet. Az ilyen és ehhez hasonló incidensek a védelmi rendszerek telepítésével és kiépítésével elkerülhetők. Ennek ellenére – a felmérés szerint – a vállalatok többsége (17 százaléka) nem is tervezi, hogy a jövőben ellenőrzi az alkalmazottak által használt alkalmazásokat.

2012-ben már készült hasonló felmérés, ahol a külső eszközök és adathordozók vállalati alkalmazását vizsgálták. A felmérésből kiderült, hogy a vállalatok mindössze 44 százaléka fordít kellő figyelmet az említett biztonságvédelmi problémákra. A szakemberek azt is kimutatták, hogy a vállalatok további 17 százaléka nem foglalkozik a kérdéssel, valamint egyáltalán nincs tisztában a technikai újításokkal és megoldásokkal. Miközben a rosszindulatú vírusok továbbra is  terjedtek a hordozható eszközöknek köszönhetően. Az elmúlt évben a szakemberek több mint 3 milliárd helyi támadási kísérletet akadályoztak meg, amelyet a munkavállalók és munkáltatók felkészületlensége okozott.

A végpontvédelmi megoldások védelmet nyújtanak a kártékony programok ellen, és korlátozzák a szabadidős alkalmazások használatát munkaidőben, mint például a játékokat és a torrent letöltéseket. Továbbá megakadályozzák az illetéktelen és veszélyes kapcsolatokat, valamint csökkentik az adatszivárgás kockázatát, aminek köszönhetően minimalizálhatók a munkaállomások biztonságvédelmi fenyegetettségei. A web-szabályozás lehetővé teszi akár a teljes korlátozást is, és lehetőség van időkorlát beállítására is bizonyos weboldalak látogatása esetén, ami garantálja az extra védelmet a hamis és csaló weboldalakkal szemben.

 

Egy korábbi felmérésben részt vevő vállalatok 32 százaléka állította, hogy megfelelő az okostelefonokra és a tabletekre vonatkozó biztonságpolitikájuk. Továbbá  28 százalékuk tervezi, hogy a későbbiekben bevezet valamilyen átfogó védelemmel rendelkező mobileszköz-menedzsment (MDM)-technológiát. Az üzleti élet terén növekvő tendencia figyelhető meg mind a vállalati, mind a magántulajdonban lévő eszközök számában. Ennek tükrében a szervezetek csupán 9 százaléka véli úgy, hogy betilthatná a személyes eszközök (okostelefon, táblagép) használatát a mindennapi munka során. Másrészt a vállalatok 29 százaléka engedélyezett már teljes körű hozzáférést az alkalmazottaknak, hogy elérjék a személyes adataikat mobiltelefonon keresztül a vállalati hálózat segítségével.

„Az okostelefonok és más mobileszközök használata minden vállalkozás számára bizonyos versenyelőnyt jelent, mivel így a munkavállalók rugalmasan és gyorsan képesek elvégezni a feladataikat helytől és időtől függetlenül, ami igazán sokat számít a mai felgyorsult világban. Azonban ennek árnyoldala is van, hiszen ezeknek az eszközöknek a használata új biztonsági megoldásokat is igényelnek, ha meg szeretnénk védeni a vállalat és a munkavállaló adatait egyaránt. Azonban sok esetben ezt figyelmen kívül hagyják a cégek, és egy vírustámadás során vagy egy eszköz elvesztése esetén súlyos károkat is okozhat a nem megfelelő védelem” – mondta Alexander Erofeev, a Kaspersky Lab marketing vezérigazgató-helyettese.

Piac & Profit

2013.05.24 09:22:51   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet