Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Sosem gondolnád, melyik a leghamisítottabb pénz Magyarországon

Még mindig sokan próbálkoznak pénzhamisítással Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint több hamis forintbankjegyet vontak ki a forgalomból 2013 első három hónapjában a megelőző negyedévhez képest, pontosan 661 darabot. A jegybank értékelése szerint azonban ezek az adatok továbbra is kedvezőnek számítanak.

Van olyan családtagja, akinek kifolyik a kezéből a pénz?

A most induló Pénzcentrum Akadémián megtanulhat mindent, ami a magyar oktatási rendszerből kimaradt, de a sikeres élethez tudni kell! Három nap képzés, amire mindig emlékezni fog.


A forinthamisítványok darabszáma növekedett ugyan 2013 első három hónapjában a megelőző negyedévhez képest, e mennyiségi adatok azonban továbbra is kedvezők - derül ki a Magyar Nemzeti Bank április legvégén kiadott időközi jelentéséből. Az első negyedévben 661 darab hamis forintbankjegyet vontak ki a forgalomból.

Befejeződött az 1 és 2 forintos érmék átváltása
Az MNB 5 évvel ezelőtt, 2008. március 1-jén vonta be a forgalomból az 1 és 2 forintos érméket. E döntés nemzetgazdasági szinten jelentős megtakarítást, valamint 2,1 milliárd forint bevonási nyereséget eredményezett. Az érmék törvényes fizetőeszközre történő átváltása 2013. február 28-ig volt lehetséges.

Összesen 1096 millió darab 1 forintost és 944 millió darab 2 forintost gyártatott a jegybank 1992 és 2008 között. A forgalomban kint maradt mennyiséghez viszonyítva az 1 forintosok 24 százaléka, a 2 forintosok 36 százaléka érkezett vissza az MNB-hez. Ez az arány nemzetközi összehasonlításban magasabb, mint a hasonló értékű érmék esetében szokásos. A vártnál több 1 és 2 forintos érmék visszaáramlása nagyrészt a karitatív szervezetek által meghirdetett gyűjtéseknek is köszönhető.


A hamis forintbankjegyek száma iegncsak alacsonynak mondható a forgalomban lévők számához képest: március végén 299,8 millió bankjegy volt forgalomban. A forgalomban lévő bankjegyek értéke az első negyedév végén 2712,5 milliárd forint volt, 4,4 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakának végéhez képest. A bővülés a mennyiséget tekintve 3,8 százalék volt éves szinten.

A forinthamisítás jellemzően továbbra is főként a nagyobb értékű bankjegycímletekre irányul, a 10 000 és 20 000 forintosok az összes fellelt hamisítvány 80 százalékát tették ki.

A forinthamisítványok készítésének módszereiben nem tapasztalható változás, továbbra is az irodai sokszorosító eszközök (fénymásolók vagy printerek) meghatározók.

A nagy címletű hamisítványok között - a sokszorosításhoz használt egyszerű eszközök használata ellenére is - előfordulnak ránézésre esetenként megtévesztő minőségűek, ezért továbbra is fontos a bankjegyek ellenőrzése - hívja fel a figyelmet az MNB. Egyszerű módszerekkel, akár érzékszervi vizsgálatokkal (például tapintással, a fény felé tartással vagy a bankjegy mozgatásával), a pénztárakban pedig megfelelő segédeszközzel (például UV-A/C lámpa) e hamisítványok is kiszűrhetők.

A hamis valuták előfordulása továbbra is kedvező mértékű, az első negyedévben 468 darab hamisítványt - főként hamis euróbankjegyeket - foglaltak le a jelentés szerint.


Mit tegyünk, ha hamis bankjeggyel találkozunk?

A bankjegyek a hamisítás elleni védelem biztosítása érdekében több biztonsági elemet tartalmaznak. Ezek egyes fajtái szabad szemmel jól láthatók és felismerhetők, míg más típusai speciális segédeszköz alkalmazásával azonosíthatók. A bankjegyek tartalmaznak olyan hasonló megjelenésű biztonsági elemeket, amelyek minden címleten megtalálhatóak, és olyanokat is, amelyek csak egyes címleteken kerültek alkalmazásra.


A motívumok UV-A fényben zöld színben világítanak, UV-C fényben viszont piros színűre változnak (Forrás: MNB)


A hamis bankjegy és érme fizetésül nem fogadható el. Az olyan bankjegyet és érmét, amelynek valódiságával kapcsolatban a legcsekélyebb kétség is felmerül, szakértői vizsgálatra valamely hitelintézetnek, a postának vagy a Magyar Nemzeti Banknak kell átadni.

Büntetőjogi szempontból a pénzhamisítás és a hamis pénz forgalomba hozatala bűncselekménynek - bűntettnek - minősül. De az is bűncselekményt - vétséget - követ el, és így büntethetővé válik, aki jóhiszeműen jut hozzá a hamis pénzhez, azonban amikor utólag észleli annak hamis voltát, annak tudatában, tehát szándékosan forgalomba hozza azt.
penzcentrum.hu

 

2013.05.15 10:33:58   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet