Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Saját érdekünkben figyelnek minket – a kamerák mindent látnak

Míg sokan a személyiségi jogaikat féltik, mások egyenesen örülnek a modern technológiákban rejlő lehetőségek maximális kiaknázásának.

Ha belepillantunk valamelyik aktuálisan éppen felkapott hollywoodi akciófilmbe, vagy izgalmas sorozatba, akkor ha abban éppen egy szökésben lévő személyt keresnek a hatóságok, a városokban mindenhol ott lévő ipari kameráknak és az arcfelismerő technológiáknak köszönhetően általában gyerekjáték egyszerűségű a keresett ember megtalálása. És ez bizony már abszolút nem sci-fi, hanem maga a valóság.

A modern megfigyelési és szenzoros technológiáknak a hétköznapi élet során történő alkalmazásának legújabb példáját egy japán vállalat, a Kokusai Motorcars adja. Ez a tokiói taxitársaság ugyanis úgy döntött, hogy minden korábbinál hatékonyabb módon veszi fel a harcot a kocsijaiban felejtett tárgyak ellen, vagyis gondoskodik arról, hogy a jövőben már senki se felejthessen véletlenül telefonokat, tableteket, pénztárcákat, vagy táskákat a taxik hátsó ülésén.

A cél elérése érdekében az utastér hátsó szekciójának alsó és felső részébe is kamerák kerülnek, melyek először az utazás megkezdése előtti állapotról, majd pedig az utazás utáni helyzetről készítenek felvételeket. Amennyiben a két felvétel nem egyezik, vagyis valamit vélhetően ott felejtett az utas, akkor a rendszer automatikus hangjelzéssel figyelmeztet.

A fejlesztők elmondása szerint a személyiségi jogok miatt senkinek sem kell aggódnia, ugyanis a kamerás rendszer az utasok arcáról nem készít felvételt, ráadásul a bekamerázott kocsik jól látható módon meg vannak különböztetve normál társaiktól. Egy kocsi felszerelése egyébként mintegy 120 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül, a tervek pedig arról szólnak, hogy jövő tavaszig több mint 3000 taxit be fognak kamerázni a japán fővárosban.




 


technet.hu


 

2013.09.16 11:05:38   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet