Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Miért használj túláramvédőt?

Nem árt némi extra védelem a tabletnek, a PC-nek, a tévének, de a telefonnak sem.


 

A legtöbb háztartásban a PC, a televízió, illetve az összes többi drága elektronikai eszköz közvetlenül a konnektorokba van csatlakoztatva. Ez helytelen, ugyanis mindegyiket túláramvédőbe illene bedugni. Bár jelen pillanatban úgy tűnhet, minden rendben van, elegendő, hogy egyszer legyen egy nagy áramingadozás, vagy csúcs, és máris dobhatjuk a pórul járt elektronikát a szemétbe.

A konnektorok alapesetben állandó feszültség mellett biztosítják az elektromosságot, így a csatlakoztatott elektronikai eszközök pontosan ehhez alkalmazkodnak. Egyes esetekben a feszültség hirtelen megemelkedhet: ilyen lehet egy közeli villámcsapás, egy áramszünet, vagy valamilyen hiba, ami az áramszolgáltatótól ered. Az emelkedés időtartama lehet egy szemvillanás, de akár néhány másodpercnél is hosszabbá válhat. Ez utóbbi általában az elektromos hálózat hibájakor következik be. Időtartamtól függetlenül, a jelenség nem hiányzik semmilyen eszköznek sem.


 

A sima konnektorok és hosszabbítók nem rendelkeznek ugyan a fentiek ellen védelemmel, de a túláramvédők könnyen segíthetnek abban, hogy mindig a biztonságos mennyiségben kapjanak áramot a csatlakoztatott készülékek. Vásárláskor jól nézzük meg, hogy mit emeltünk le a polcról. Amennyiben egy sima, elosztóként funkcionáló hosszabbítót csíptünk meg, azzal még nem tudjuk megvédeni a túláram ellen a berendezéseinket, akkor sem, ha szépen világító kapcsolót tettek rá. Minden esetben bizonyosodjunk meg róla, hogy a leírás túláram elleni védelmet is ígér. Egyesek szerint nem árt az sem, ha megbízható márkáktól választunk effajta termékeket, ugyanis sokkal biztosabb védelmet nyújtanak az olcsóbb társaikhoz képest. Bár ez megérne egy külön tesztet, egy tényező mégis a drágább változat felé húz majd minket a vásárláskor: a legtöbb márkás túláramvédőnél a gyártó olyan garanciát ad, hogy amennyiben mégis megsérül egy ehhez csatlakoztatott elektronikai eszköz, azt ők ingyen kicserélik.


 

A túláremvédők élete sajnos nem örök. Azok az alkatrészek, amelyek eltérítik a felesleges energiát, az energiacsúcsok miatt idővel elhasználódnak. Éppen ezért az effajta eszközök élethossza attól függ, hogy milyen gyakran vannak ingadozások az elektromos hálózatunkban. Némelyik túláramvédő kapott egy extra LED-et, ami kialszik, ha többé nem képes megfelelő védelmet biztosítani az eszközeink számára. A legdrágább modellek ezt egyébként még hangjelzéssel is a tudtunkra adják.

Bár tökéletes körülmények között a túláramvédők abszolút haszontalanok, ha mégis szükség van rájuk, óriási költségeket takaríthatnak meg számunkra. Ráadásul általában nem is olyan drágák, így a pár ezer forintos vételáruk mindenképp kifizetődőbb hosszú távon, mint egy új tévé és egy új PC.

 

pcworld.hu

 

 

 

2013.09.16 10:53:56   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet