Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Sciennet-üggyel kapcsolatos tájékoztatás

 

 
A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága a ScienNet International LLC magyarországi tevékenységével kapcsolatosan folytatott nyomozás jelenlegi adatai szerint különösen nagy mértékű adóhiányt okozó adócsalás bűntett elkövetése állapítható meg, amely miatt a nyomozó hatóság gyanúsítottként hallgatta ki a társaság meghatalmazott képviselőjét.
 
A képviselő 2009. november 27. napja óta előzetes letartóztatásban van, amelynek határidejét a Bíróság a héten hosszabbította meg további három hónappal. A Bíróság elutasította a gyanúsított és védői által benyújtott, az előzetes letartóztatás megszüntetésére irányuló indítványokat és egyúttal kimondta, hogy a védelem által támadott szakértő személye – aki a védők álláspontja szerint nem adhatott volna szakvéleményt az eljárásban –az eljárásban teljes egészében elfogadható, a szakvélemény megállapításai a megalapozott gyanú alátámasztására - más mellett - továbbiakban is alkalmasak.
 
A nyomozás során megállapítást nyert, hogy a ScienNet International LLC által üzemeltetett weboldal - amelynek elérése a www.sciennet.com oldalon keresztül volt lehetséges – egy Magyarországon elhelyezett szerveren üzemelt, amelyet a nyomozó hatóság tárgyi bizonyítási eszközként foglalt le. A szerver nagy mennyiségű adattartalmát teljes egészében le kell menteni, ki kell értékelni, ezért annak ismételt üzembe helyezése a közeljövőben nem várható.
 
A nyomozás során több olyan beadvány érkezett a nyomozó hatósághoz, amelyben a 2009. évi személyi jövedelemadó bevallás elkészítéséhez kérnek segítséget, illetve igazolást a magánszemélyek, egyéni vállalkozók.
 
A Vám- és Pénzügyőrség felhívja e magán és jogi személyek figyelmét arra, hogy az Art és az SZJA törvény rendelkezései szerint a nyomozó hatóság nem adhat és nem is ad igazolást a Sciennet rendszerből bevételek, jövedelmek összegéről. Ennek alapján minden, a Sciennet rendszerből jövedelmet realizált magánszemély, egyéni vállalkozó és gazdasági társaság saját felelőssége, hogy önadózóként, az Art. és az egyéb adózási jogszabályok messzemenő szem előtt tartásával, határidőre tegye meg bevallását, a rendelkezésére álló adatok alapján.(ilyen lehet az adózó saját jogán megismerhető bankszámla kivonatai is)
 
A nyomozó hatóság az ügy felderítését több szálon, a soronkívüliség követelményének messzemenőleges betartása mellett végzi, ezért az eljárás során több tanú került kihallgatásra, számtalan házkutatás került foganatosításra, bankszámla-elemzések, lefoglalt iratok és adatok elemzése folyamatos.
 
A nyomozás során kiemelt figyelmet fordít a hatóság az LLC tevékenységéhez kapcsolódóan felmerült off-shore cégek részére kiutalt, több száz millió forint nagyságrendű összeg jogalapjára, illetve a Sciennet rendszer működésének jogszerűségére is.
 
 
 
 
Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága
 
2010.02.26 12:52:57   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet