Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

szigorítani kell a fegyvertartás szabályain

 

Bajnai Gordon miniszterelnök azt kérte Forgács Imre igazságügyi és rendészeti minisztertől, hogy napokon belül készítse el a fegyvertartás szabályainak szigorítására vonatkozó javaslatát. A kormányfő erről csütörtökön, a rendőrség évértékelő és feladatszabó értekezletén beszélt. "Az elmúlt hónapok tragikus, vagy majdnem tragikus lövöldözései arra hívták fel a figyelmet, hogy Magyarországon szigorítani kell a fegyverhez jutás és a fegyverhasználat szabályait is. Nem engedhetjük, hogy közveszélyes elmebetegek kezében, sportolásra hivatkozással, gyilkolásra alkalmas fegyverek legyenek" - fogalmazott a miniszterelnök.
 
//
Mint mondta: arra kérte a minisztert, napokon belül tegyen javaslatot arra, hogy a jövőben "közveszélyes őrültek, elmebetegek se sportra, se másra hivatkozva" ne juthassanak fegyverhez. Bajnai Gordon később, a sajtónak nyilatkozva közölte: az a céljuk, hogy napokon belül egy ilyen rendeletet meghozzanak.
 
Az igazságügyi és rendészeti miniszter az értekezlet után, szintén újságírói kérdésre elmondta: a nap folyamán a minisztériumban az egészségügyi tárca képviselőivel, valamint civil szervezetekkel tárgyalnak a fegyvertartási szabályok szigorításáról. A szakértői munka során áttekintik a sportlövészetre vonatkozó jogszabályokat, és tesznek javaslatot a módosításra.
 
Forgács Imre elmondta, hogy két területen lát szükségesnek változtatást. Az egyik a pszichológiai alkalmasság kérdése, amely "a súlyos személyiségzavarral terhelt személyek kiszűrése miatt szükséges". Utalt arra, hogy jelenleg a sportlövőknek ugyan részt kell venniük orvosi vizsgálaton, de a pszichológiai alkalmasságot nem vizsgálják. A másik újraszabályozandó területnek a fegyvertárolást nevezte meg a miniszter. úgy fogalmazott: nem maradhat az a szabályozás, amely lehetővé teszi, hogy "különösebb nehézség nélkül el lehessen vinni a fegyvert, és nem sportlövészet céljára használni". A szakértők ezeket a kérdéseket is áttekintik és a javaslatuk alapján, várhatóan a jövő héten, összeáll a konkrét javaslat - közölte Forgács.
 
A fegyvertartás szigorításának kérdése annak kapcsán került ismét elő, hogy a rendőrség a múlt héten elfogott egy 22 éves budapesti egyetemistát, aki a gyanú szerint huszonkét ember meggyilkolását tervezte saját egyetemén, vagy egy fővárosi bevásárlóközpontban. A lakásán tartott házkutatás során 9 milliméteres, sportlövői engedéllyel tartott Parabellum lőfegyvere mellett egy gázpisztolyt is találtak, amelyre szintén volt engedélye.
 
(MTI)
2010.02.18 14:36:31   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet