Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Bűnösnek találták az Európai Pszichiátriai Szövetség elnökét

 
 
 Az ismert pszichiáter professzort, Hans-Jürgen Möllert, a Münchenben működő LMU pszichiátriai kórház igazgatóját, az Európai Pszichiátriai Szövetség elnökét a müncheni fellebbviteli bíróság 2010. február 4-én bűnösnek találta és 15 000 euró kártérítés megfizetésére ítélte Eberhart Herrmann személyiségi jogainak megsértése miatt. Möller hivatalos pszichiátriai szakvéleményt adott ki a nemzetközi hírű művészeti és szőnyegszakértő Herrmannról anélkül, hogy személyesen megvizsgálta volna őt, majd átadta ezt a szakvéleményt Herrmann akkori feleségének. Möller ezzel megsértette a páciensekre vonatkozó titoktartási kötelezettségét.


    A bírósági ítélet 12 éven át tartó jogi harc eredménye volt. Február 5-én a Süddeutsche Zeitung és az Abendzeitung Munich közzétette, hogy a pszichiáternek nemcsak 15 000 euró kártérítést kell fizetnie, hanem Möller professzornak ezenkívül még meg kell fizetnie az összes anyagi kárt, amely abból származott és amely abból fog származni, hogy megírta és továbbította a pszichiátriai szakvéleményt . A szőnyegszakértő által igényelt kártérítés teljes összege 3,34 millió euró.
A felperes, Hermann úr 1994-ig a klasszikus szőnyegek témájának nemzetközileg elismert specialistája volt, aki saját művészeti galériáját irányította Németország egyik legkiemelkedőbb presztizsű helyén Münchenben. Ám Herrmann úr házassága válságba került, és az akkori feleség a jelentések szerint titokban szerzett Möllertől pszichiátriai értékelést a férj mentális állapotáról, amely majdnem azt okozta, hogy Herrmannt tévesen pszichiátriai intézetbe szállították. Möller a pszichiátriai értékelését kizárólag a feleséggel folytatott beszélgetéseire alapozta, valamint arra, hogy titokban megfigyelte Herrmannt a galériájában, amint éppen beszélgetett valakivel. Szakvéleményében ezt írta: teljességgel szükséges Herrmann úr pszichiátriai klinika zárt osztályán történő azonnali elzárása .
Amikor Herrmann úr konzultált az ügyvédjével, az ügyvéd azt tanácsolta, hogy hagyja el az országot, mivel a felesége ráveheti Möller professzort, hogy akarata ellenére beszállíttassa őt. Rémisztő a dolgok állása ott, ahol valakinek, azért hogy elkerülje a bezáratást - különösen ha az egy semmitmondó és tudománytalan értékelésen alapul - el kell költöznie egy másik országba, hogy biztonságban lehessen. Mégis, pont ezt kellett tennie Herrmann úrnak, elköltözött Svájcba, ahol újra kellett kezdenie az életét és a vállalkozását. 1997 -ben ügyvédje kártérítési pert indított Herrmann úr oldalán Hans-Jürgen Möller és a Bajor állam ellen.
A Süddeutsche Zeitung közétette, hogy a művész-kereskedő a müncheni kerületi bíróságon elmondta, a pszichiátriai diagnózis stigmája abban az időben lerombolta a hírnevét. Möllernek, aki nemcsak az Európai Pszichiátriai Szövetség elnöke, hanem a Pszichiátriai Világszövetség Biológiai pszichiátriai részlegének elnöke is egyben, kártérítést kell fizetnie minden olyan kárért a szőnyegszakértőnek, amely a szakvélemény kiállításából származott és származni fog. 
Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért

os

2010.02.17 21:14:40   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet