Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Csökkenhet az arcfelismerők előítéletessége

Ugyan az elmúlt években óriási előrelépések történtek az arcfelismerő rendszerek hatékonysága terén, de jelenleg még a legjobbak is távol állnak attól, hogy például a rendőrség nyugodtan használni tudja azokat a keresett személyek köztéri kamerákon keresztüli, automatikus detektálására. Ennek részben az az oka, hogy a komplex arcfelismerő algoritmusokat arcképekkel tanítják a fejlesztőik, viszont a rendelkezésre álló képkészletek jobbára fehér emberek portréfotóit tartalmazzák.

Emiatt az arcfelismerő rendszerek jelenleg a fehér bőrű férfiak esetében működnek a leghatékonyabban, de még a fehér bőrű nők esetében is korrekt a hatásfokuk. Viszont a sötétebb bőrű embereknél számottevően megugrik a téves személyfelismerések aránya, a szakemberek ezt a jelenséget nevezik az arcfelismerő rendszerek előítéletességének.

A problémával elsősorban úgy próbálnak kezdeni valamit a rendszerek fejlesztői, hogy számottevően színesebbé próbálják tenni azoknak a portréknak a körét, amelyekkel tanítják a szoftvereiket. Sajnos ez lassú és drága folyamat, azonban az MIT kutatói most előálltak egy alternatív megoldással: a mintakészletek színesítése helyett az algoritmusuk megpróbálja úgy szűrni és újból összeállítani a meglévő mintakészleteket, hogy azok nem, rassz és egyéb karakterek tekintetében minél változatosabbak legyenek.
A tesztelésre használt arcfelismerő rendszerben az algoritmus 60 százalékkal redukálta a „kategorikus előítéletességet" anélkül, hogy csökkentette volna az eddig is jól felismert embercsoportok esetében a detektálás hatékonyságát.
Végső soron persze a régi és az új módszerek kombinálása lehet a leghatékonyabb a rendszerek tanítására, azaz a folyamatosan növekvő méretű, de előítéletesség ellen szűrt mintakészletek alkalmazása bizonyulhat a nyerő taktikának. 

origo

http://www.origo.hu/techbazis/20190128-mit-arcfelismeres-eloiteletesseg.html

2019.01.28 16:26:38   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet