Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Hangtompító anyagot fejlesztettek ki a drónok elnémítására

Ezek mellett azonban a várható, jelentősen megnövekvő zajszennyezés sokszor elsikkad, márpedig félő, hogy ez lesz a legtöbb embert zavaró következménye a legyek módjára elszaporodó drónoknak. A Bostoni Egyetemen most egy minden korábbinál hatékonyabb hangtompító anyagot fejlesztettek ki, amely megoldhatja a problémát.

Persze nem a drónok jelentik az egyetlen zavaró zajforrást környezetünkben. Jelenleg sokkal kellemetlenebbek a repülők sugárhajtóművei, de a vizsgált beteg vélhetően az MRI-gép zakatolásától is megszabadulna, ha tehetné. A Bostoni Egyetem mérnökei azt ígérik, hogy találmányuk mindezeken az ártalmakon segíthet.
Reza Ghaffarivardavagh, a kutatás vezetője elmondta, hogy a jelenleg alkalmazott zajvédő falak a szó szoros értelmében is falak, tehát vastagok, nehezek, gyakorlatilag nem mozgathatók, és legfőképpen meggátolják a levegőáramlást. Ezért például a sugárhajtóművek zajszigeteléséhez szóba sem jöhetnek. Ebből jött az ötlet, hogy
olyan hangszigetelő anyagot kell alkotniuk, amely egyúttal átengedi a levegőt.
A Physical Review folyóiratban közölt tanulmányuk egy olyan, gyűrű formájú tárgyat mutat be, amelyről kevesen gondolnák első látásra, hogy képes megakadályozni a hanghullámok áramlását. Elkészítéséhez 3D nyomtatást használtak, alakját pedig tökéletesen úgy határozták meg, hogy a hang ne tudjon áthaladni rajta.
Persze önmagában a forma még nem lett volna elegendő a némító hatás eléréséhez, az anyag legalább ilyen fontos volt. A kutatók metaanyagnak hívják az általuk kifejlesztett anyagot, amelynek tulajdonságai szinte már természetellenes módon szokatlanok. A találmány működésének alapját a hang terjedésének matematikai jellegzetességeiben kereshetjük. A kutatók elmondták, hogy az volt a céljuk, hogy a kifejlesztett anyag, illetve alkatrész kioltsa a levegőben terjedő rezgéseket, magyarul a hanghullámokat.

Pontosabban nem is a kioltás az elsődleges cél, hanem a visszatükrözés. A levegő (és ezáltal a hang) áramlása köré épített gyűrűszerű vagy hengeres struktúrák úgy engedik át üreges belsejükön keresztül a levegőt, hogy közben a hanghullámokat visszaverik.
Az anyag és az elmélet tesztelésére - ahogy az alább látható videó mutatja - egy hangszóró hangját csillapítani képes gyűrűt terveztek. Amint a gyűrűt eltávolítják a hang útjából, a hangnyomás azonnal megemelkedik.
Pedig egy belül teljesen üreges gyűrűről van szó.

A mérések szerint a gyűrűvel a hangok 94 százalékát ki tudják szűrni, a mégis átjutó hullámokat pedig az emberi fül már nem képes érzékelni.


Forrás: Boston University  

index.hu/techtud/2019/03/13/hangtompito_anyagot_fejlesztettek_ki_a_dronok_elnemitasara/

2019.03.13 19:25:03   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet