Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírek

Kontextus és viselkedés elemzésre alapuló ipari biztonságtechnikai rendszerszertechnológia kutatás-fejlesztése

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásában, az AS Solutions Kft. és a WT-Project Szolgáltató Kft. által közösen megvalósult „Kontextus és viselkedés elemzésre alapuló ipari biztonságtechnikai rendszerszertechnológia kutatás-fejlesztése” projekt célul tűzte ki, hogy létrehoz egy olyan biztonságtechnikai rendszert, mely emelt szintű értéknövelt szolgáltatások nyújtására képes. A projekt során ki lettek alakítva az ehhez szükséges elemek , integrálva napjaink innovatív technológiai eredményeit. A rendszer kiaknázza a nagy pontosságú helymeghatározás, a képi személy detekció, valamint a viselkedés és kontextus detektálás által nyújtott funkciókat és azokat többek között a mobil eszközön megvalósított kiterjesztett megjelenítés formájában biztosítja a biztonságtechnikai prototípus rendszerben.
A kapcsolódó kutatási feladatok megoldásának eredményeképpen a projekt a kitűzött célokat maradéktalanul teljesítette. A projekt a feladatok megvalósítása kapcsán kutatásokat végzett a kapcsolódó témákban, valamint a kutatások eredményét beépítette a prototípus rendszerbe, ami valós környezetben valósítja meg és demonstrálja a biztonságtechnikai rendszer szolgáltatásait.
A biztonságtechnikai rendszer által nyújtott szolgáltatások alkalmasak nagy számú ember és eszköz nyomon követésére és felügyeletére. A szolgáltatások megvalósításához a projektben létrehoztuk a személyek és eszközök nyomon követésére és felügyeletére alkalmas infrastrukturális horgonypont, valamint címke eszközöket, melyek alapvető információkat gyűjtenek a megfigyelések kontextusáról, valamint elvégzik a nagy pontosságú helymeghatározáshoz szükséges adatok gyűjtését.A helymeghatározás uwb (ultra-wide band) rádiós technológián került megvalósításra, oly módon, hogy a szükséges eszközök kiépítése lehetővé tegye a gyors telepítést. Ennek érdekében kidolgoztuk a beérkezési idő-különbség alapú helymeghatározási módszert. A módszer a beérkezési idők mérésére szolgáló lokális órák szinkronizálását egyéb beiktatott technológiai elemek nélkül vezeték nélküli kommunikáció felhasználásával, algoritmikusan végzi el, ezért nem igényli a horgonypont vevő egységek vezetékes szinkronizálását. Gyakorlati tapasztalatok alapján a helymeghatározás jellemzően 20cm-es pontosságú.
A projekt részeként valósult meg az uwb technológián működő adat aggregáció. Az aggregációs protokoll kidolgozása teljes mértékben a projekt eredménye. Réselt megvalósítása segítségével lehetővé teszi a megbízható és kalkulálható késleltetésű adatátvitelt a központi kiszolgáló részére. A nyomon követett személyek által viselt címkék segítségével gyűjtött adatok lehetővé teszik a viselkedés és kontextus detektálást is, mely adott esetekben figyelmeztetheti a biztonsági személyzetet az egyes vészhelyzetekre.A rendszer infrastrukturális része a kamera megfigyelő rendszer, mely adatait a rendszer folyamatosan feldolgozza, és detektálja a képeken látható személyeket. Segítségével az azonosított személyek és eszközök a kiépített kamera rendszer segítségével is nyomon követhetők, ugyanakkor az azonosító címke nélküli személyek is azonosíthatók a rendszerben.
A rendszer szolgáltatásai két felületen keresztül érhetők el. A központi felügyeleti interfész lehetőséget teremt a teljes terület és kamera képek áttekintésére, fogadja a rendszer által detektált eseményeket, riasztásokat. A mobil felügyeleti interfész a legszükségesebb járőr feladatokhoz nyújt segítséget, ugyanakkor integrálja a kiterjesztett valóság alapú megjelenítést, mely a mobil telefon kamera képére vetíti a szükséges információkat, személyeket, helyhez kötött infrastrukturális elemeket.A projekt eredményeképpen létrejött prototípus rendszer teljes funkcionalitással került megvalósításra, mely magában foglalja a teljes életciklusát a rendszer telepítésétől, a konfiguráción keresztül a működtetésig és felügyeletig. A projekt keretében elkészítettük a teljes rendszer telepítési és konfigurációs, valamint felhasználói kézikönyvét is.A rendszer lehetővé teszi felhasználók számára, hogy a megfigyelési terület térképén folyamatosan nyomon kövessék a személyeket és eszközöket a hozzájuk rendelt címkék, valamint a kamera megfigyelési rendszer segítségével. A személyek automatikus és manuális riasztásokat küldhetnek, valamint a rendszer figyelmeztet a tiltott helyen való illetéktelen tartózkodásra, valamint azonosító címke nélkül tartózkodó személyekre. Az alkalmazás mindezek mellett felügyeli a rendszer helyes és megbízható működését. Az integrált adminisztráció lehetővé teszi a személyek és tárgyak gyors regisztrálását, csoportba, valamint zónához rendelését, így támogatva a felhasználási esetek széles skáláját.

WT-Project Szolgáltató Kft.
1116 Budapest, Kondorfa utca 6/B.
Tel.: (06 1) 208 1193
e-mail: info@wt-project.hu
web: www.wt-project.hu/
 

2020.01.16 14:21:30   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet