Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírek

Hazaérkezett a GrimpDay-ről a HUNOR kötéltechnikai csapata

A rangos kihíváson tizennyolc, kötéltechnikai mentést végző csapat mérte össze tudását. Magyarországot a versenyen a HUNOR mentőszervezet nyolcfős versenycsapata képviselte, amely egy teljes éven át tartó felkészülés után, az európai megméretésen nyert kvalifikációval jutott ki a világ egyik legrangosabb kötéltechnikai versenyére.

A landolást követő beszámolók szerint a csapatnak leginkább az időeltolódással kellett megküzdenie, ezen kívül izgalomra adott okot az is, hogy a csomagok közül a mentéshez szükséges hordágy kissé elkeveredett. A fiúk nagy népszerűségre tettek szert, valóságos sztárokká váltak ShenZhen városában, ahol nem csak sport- és szakmai teljesítményükkel tűntek ki a tömegből. Berényi Imre tűzoltó főhadnagy, a maga csaknem kétméteres termetével például azonnal népszerűvé vált a közönség soraiban is.

A HUNOR ismeretlen terepen, a résztvevő országok között a harmadik legjobbnak bizonyult. A csapatot egy különleges torta is várta a repülőtéren.

 

A csapat november 20-án indult útnak Budapestről a kínai ShenZhen-be, mintegy kétszázötven kilogrammnyi felszereléssel. A november 22-24. között megrendezett világversenyen tizennyolc csapat vett részt: az előírás szerint a csapatoknak legalább hét főből kellett állniuk, a védőeszközökön túl pedig az öltözetre, a ruházatra, a lábbelire, a felszerelés meglétére és a személyi kompetenciákra is szigorú előírások vonatkoztak. A csapatnak a kötéltechnikai mentések során kétköteles és önfékező biztosítási rendszert is ki kellett építenie, és legalább hatszáz méternyi kötélzettel kellett rendelkeznie, hogy hatvan méter magas kötélpályát is ki tudjon alakítani. A szervezők nem biztosítottak technikai eszközt, sem felszerelést.

A HUNOR kötéltechnikai versenycsapatát Égető Szilárd tűzoltó főhadnagy (FKI), Berényi Imre tűzoltó főhadnagy (Baranya MKI), Kormos László tűzoltó hadnagy (Heves MKI), Balogh András tűzoltó főtörzsőrmester (Baranya MKI), Szrága Árpád tűzoltó főtörzsőrmester (Pest MKI), Pinkóczi Tamás tűzoltó főtörzsőrmester (FKI), Fegyverneki Máté tűzoltó főtörzsőrmester (Hajdú-Bihar MKI) és Csatári Gergő tűzoltó főtörzsőrmester (Hajdú-Bihar MKI) alkotta.

A verseny az első napon előselejtezővel indult, amelyet a második és a harmadik napon intenzív versenyzés követett. A HUNOR nyolcfős kötéltechnikai csapata a szervezőktől elnyerte a „legkreatívabb” csapatnak járó kitüntetést, összetettben pedig az ötödik helyen végzett, a nemzetek sorrendjét tekintve azonban Magyarország az első három helyezett Kína és a negyedik helyezett Spanyolország után a harmadik ország lett a rangsorban.

„A verseny roppant összetett feladatokból állt, nagyon komoly fizikai és szellemi terhelést jelentett. A három nap alatt összesen kilenc feladatot kellett teljesítenünk. Akadtak nehézségeink, de a verseny minden percét élveztük” – fogalmazott a csapatot vezető Égető Szilárd tűzoltó főhadnagy az eredményhirdetésen.

 

https://www.facebook.com/bmokf.hivatalos/videos/vb.499837143403596/677861523043382/?type=2&theater 

2019.11.27 10:24:41   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet